tirsdag den 16. oktober 2012

Græskarchokoladekage med græskarflødeskum.

Det står sløvt til, med at finde tid til at få lavet nogle madopskrifter, få dem lagt op og få gjort noget ved siden her. Alt for sløvt. Men nu prøver vi igen.

 Jeg fejrede min fødselsdag i familiens skød her den 13. oktober og til sådan et kalas må der jo kage til. Og der hører jo også gerne lagkage til sådan en fødselsdag. Jeg er dog ikke så god til flødeskum i sin rene form, så jeg plejer gerne enten at undgå lagkage eller blande noget i flødeskummet, så det får en lidt anden smag.
Denne gang faldt jeg så over en græskarchokoladekage med græskarflødeskum og jeg var lidt skeptisk først, men den var simpelthen så smuk, så jeg var nødt til at prøve den!
 Først blev opskriften omskrevet til dansk og jeg prøvede mig frem med nogle mål, men forskellige sider har åbenbart forskellige opfattelser af, hvor meget 1 cup er. Men jeg tog det lidt på gefühl som altid og resultatet blev slet ikke dårligt, selvom jeg tænker, de angivne forhold måske ikke helt er som i den originale opskrift. Men god, det er kagen altså.

Chokolade-græskar kage:
225 g brun rørsukker*
225 g hvid sukker*
125 ml kærnemælk
170 g græskarpuré**
150 g blødt smør
4 æg
170 g mel
75 g kakao
2 tsk bagepulver
1 tsk natron
½ tsk salt
1 tsk vaniliesukker

Tænd ovnen til 175 grader.
 Rør græskarpuré og kærnemælk sammen, indtil det er rørt sammen til en jævn masse.
 Si mel, kakao, bagepulver, natron og salt.
Rør smør, sukker og vaniliesukker sammen med en håndmixer indtil det er let og luftigt.
Tilføj et æg ad gangen, indtil det hele er rørt godt sammen til en jævn masse.
Slutteligt røres melblandingen og kærnemælksmassen sammen med smørmassen***.
Først hældes halvdelen af melblandingen i, så kærnemælksmassen og til sidst det sidste af melblandingen.
Rør i 1 minut, til det er blandet helt sammen.
Hæld det op i en sprøjtepose og hæld det i to forme, bages ved 175 grader i 20-25 minutter.

 Græskarflødeskum:

225 g græskarpuré
110-220 g flormelis
2 tsk kanel
¼ tsk allehånde
375 ml piskefløde

Pisk fløden med en håndmixer, til der kommer bløde toppe.
Rør puré, kanel og allehånde sammen i en seperat skål, indtil det er helt blandet.
Når flødeskummen er færdigblandet blandes ca. 55g flormelis af gangen i flødeskummen og blandes, til det har den ønskede sødme. Til sidst vendes græskarpuréen i.
Er flødeskummet ikke fast nok, blandes mere flormelis i, lidt ad gangen.
Lad det stå i kæleskabet i 15 minutter.****

 Når kagen skal lægges sammen, skal kagen være kold.
Hæld ganache ud over begge kager, lad dem stå natten over*****.
Dagen efter stikkes 4 afkortede sugerør ned 4 steder i kagen, de dækkes godt med flødeskummet og det andet lag af kagen kommer oven på.
 Det resterende flødeskum kommes i en sprøjtepose og laves til rosetter på toppen af kagen. Der kan drysses med chokoladekrymmel på rosetterne.

 Ganachen er egentlig nem nok. Himmelske Kager har en rigtig fin beskrivelse af, hvordan man laver sådan en fætter.

 Lad den stå køligt, den sammenlagte kage altså, til den skal serveres og nyd så kagen. Den er bare SÅ god!

 God fornøjelse!

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 * Jeg havde ikke de to forskellige slags sukker, så jeg brugte bare ganske almindelig hvis sukker - og det skete der ikke noget ved. Derudover skar jeg også ca. 100g af sukkeret.

 ** Jeg bagte et butternutsquash i et par timer i ovnen til det var mørt og så skrabede jeg kødet ud af det glinsende, lettere upassende udseende græskar og så fik det en tur med blenderen.

*** Ja, jeg valgte så, siden klokken nærmede sig 22:00 at smække det hele sammen i en skål og så røre det hele sammen. Og det gik fint. Jeg bagte også hele kagen i en form (glemte desværre bagepapir i bunden, så kagen gik lidt i stykker, øv!) og så, da den var helt afkølet, skar jeg den i 2 dele.

 **** Det er altså RIGTIG super vigtigt at det lige får lov til at stå. Jeg brugte 500ml piskefløde, smagen fejlede ikke noget, men så skal man bare bruge det mere flormelis, nok 150 g.

***** Ja, det havde jeg heller ikke tid til, så jeg smed bare ganache ud over så flødeskum på. Det er vigtigt, ganachen er af chokolade af god kvalitet, ellers vil ganachen ikke rigtig størkne.(Mit hastværk var nok også grunden til, kagen ikke blev særlig smuk...)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar